Skip to main content

Generatie BX

  • April 21, 2022

Jasmien Bougrine voert een doctoraatsonderzoek uit naar processen van identificering en categorisering bij Brusselse, urban jongeren. Wat betekent het voor hen om op te groeien in een context van superdiversiteit en hoe gaan ze hiermee om?

Hiervoor ging ze een schooljaar langs bij verschillende Brusselse klassen van het vijfde, zesde en zevende middelbaar. Al snel merkte ze op dat de verhalen van deze jongeren zeer gelaagd waren en dat zij zelf erg op zoek waren naar een manier om bij te dragen aan het maatschappelijk debat. Om zowel aan de doelstellingen van de jongeren als de doelstellingen van het onderzoek te voldoen contacteerde ze BRUZZ.

 

Samen met de jongeren en Zohra Benhammou en Younes Haïdar van BRUZZ ging Jasmien op zoek naar een platform waarin deze verhalen tot hun recht zouden komen en kwamen we uit bij een docureeks. In Generatie BX worden vier jongeren -Rina, Romana, Solina en York-  gevolgd die ook deelnamen aan het onderzoek. Zohra & Younes slaagden erin om omvattende portretten te creëren waarin de jongeren en hun verhalen centraal staan. We krijgen inzage in de dagelijkse leefwereld van deze jongeren en de problemen waarmee zij worden geconfronteerd. Met Generatie BX kunnen we aldus een inzage in de verhalen van deze jongeren geven die via het onderzoek niet mogelijk is, kunnen we tegemoetkomen aan de vraag tot impact door de jongeren en creëren we een platform om een bijdrage te leveren aan het bredere maatschappelijk debat.

 

De reeks zelf bestaat uit zeven afleveringen van 10-15 minuten en kan bekeken worden via het kanaal van BRUZZ (maandagavond, 18u30) of via Youtube: Generatie BX.

 

Hieronder kan je alvast de eerste aflevering zien!

 

In volgend artikel kunnen jullie kennismaken met de reeks en de jongeren: Portretten.