Description: Dit onderzoeksproject wenst in te gaan op de vraag van de Stad Gent om een onderzoek uit te voeren dat de effecten en impact van het handelingskader professioneel profileren en bijhorende vormingen evalueert en dienaangaande verbetervoorstellen formuleert. Het uitgangspunt bij het onderzoek is dat optimalisering, evaluatie en professionalisering steeds een win-win is voor politie én burgers. Het project werd uitgevoerd in een samenwerking tussen twee universiteiten, met name de VUB en de UGent. Deze bundeling van complementaire expertise laat toe om het handelingskader aan de hand van complementaire methoden en invalshoeken te bestuderen. Naast deze samenwerking streeft het onderzoeksteam tijdens het project een open samenwerking met de PZ Gent na, door hen ook in de uitvoering van het onderzoek zelf van dichtbij te betrekken. Deze samenwerking is van groot belang in het creëren van bereidwilligheid en het weghalen van wantrouwen, in het licht van een kwaliteitsvol onderzoek.
Het onderzoeksproject duurde 18 maanden, gestart in oktober 2021 en eindigend in maart 2023. Daarmee vormt dit rapport ook het sluitstuk van een bijzonder boeiende periode waarin de politie van Gent van heel dichtbij werd geobserveerd. De unieke combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden zorgen voor robuuste en transparante onderzoeksresultaten waar zowel de wetenschap als praktijk inspiratie uit kunnen halen. In totaal heeft de onderzoeker meer dan 250 uur doorgebracht aan de zijde van politie-inspecteurs. Er zijn vragenlijsten afgenomen tijdens tien trainingsdagen en er is een focusgroep georganiseerd met Gentse burgers. Al deze elementen tezamen moeten een analyse van het handelingskader professioneel profileren mogelijk maken.
Dit onderzoek heeft ook beperkingen. Zo werd de opleiding rond het handelingskader niet vanuit een pedagogische invalshoek geanalyseerd. Hiervoor was immers de fysieke aanwezigheid van de onderzoeker vereist tijdens de opleidingsmomenten. Gezien dit niet wenselijk was door de inhoud en aanpak van de training, kon de didactiek en inhoud van de opleiding niet geobserveerd worden.
Daarnaast staan we in dit rapport ook stil bij de moeilijkheden die in dit onderzoek zijn opgetreden: van initiële communicatie naar het vertrouwen winnen om toegang te krijgen tot het veld. Vanuit onderzoek weten we immers dat de politieorganisatie geen evident onderzoeksterrein is.
Het rapport is als volgt opgebouwd: in het eerste hoofdstuk zetten we de bestaande kennis over de politiecontrole uiteen, waarin er zowel aandacht gaat naar internationale als nationale literatuur. Daar maken we de brug naar handelingskader en hoe dat eruitziet. In het tweede hoofdstuk worden de verschillende onderzoeksvragen en onderzoeksmethoden die werden gebruikten om tot antwoorden daarop te komen, uiteengezet. Deze vragen worden achtereenvolgens beantwoord in hoofdstuk drie vier, en vijf, opgedeeld per gebruikte onderzoeksmethode. Ten slotte ronden we in hoofdstuk zes dit rapport af met conclusies en concrete aanbevelingen, zowel naar het beleid als naar de politie.
Promotors: Prof. dr. Sofie De Kimpe & Prof. dr. Antoinette Verhage
Researchers: Ludovic De Vocht
Duration: 2021-2023
Research Line: Policing & Surveillance